B12-vitamiin

Miks on B12-vitamiin nii oluline?

B12-vitamiin aitab kaasa punaste vereliblede loomisele. Lisaks osaleb B12-vitamiin, nagu ka foolhape, rakkude tootmisel ning reguleerib keha kasvuprotsesse. B12-vitamiini tähtsus tuleb eriti esile raseduse ajal, kui tekib väike kasvav inimkeha.

Head B12-vitamiini allikad

B12-vitamiini leidub vaid loomset päritolu toitudes, nagu maks, liha, munad, piim ja juust. Rangetel taimetoitlastel (veganitel), kes väldivad täielikult loomset päritolu toitu, võib esineda B12-vitamiini puudust. Taimetoitlastel, kes tarbivad piisavas koguses piimatooteid ja mune, puudust tavaliselt ei esine.

Võrreldes teiste toitainetega on B12-vitamiin välismõjude suhtes resistentne ning keha vajab vaid väikest, kuid hädavajalikku kogust.

Puudusest tingitud sümptomid

Laboratooriumis näitab defitsiiti väiksem (aga suuremate) vereliblede arv. Lisaks esineb probleeme uute rakkude moodustumisel ning neuroloogilisi häireid. Esmased sümptomid on nõrkus, kahvatus, südamepekslemine, õhupuudus ja kiire väsimine.